– Visby är viktigt, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, om att Sjöfartsverket nu tar bort räddningshelikoptern från Gotland på obestämd framtid. Foto: Sjöfartsverket/Försvarsmakten

Försvarsmakten vill ha räddningshelikopter i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Sjöfartsverket flyttat sjöräddningshelikoptern från Visby på obestämd tid reagerar nu Försvarsmakten. – Vi vill att det ska finnas en helikopter i Visby. Det går fortare då om något skulle hända, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

I förra veckan flyttades Sjöfartsverkets räddningshelikopter från Gotland på grund av en pågående avtalstvist mellan verket och dess helikopterbesättningar i landet, något som Gotlands Tidningar var första att berätta om.

Området kring Gotland täcks istället från baserna i Norrtälje och Ronneby.

– Naturligtvis är det så att finns det en helikopter på nära håll så går det fortare. Samtidigt ska man komma ihåg att vi har ett mål på att undsätta en nödställd till havs på 90 minuter på internationellt vatten, och 60 minuter på nationellt vatten. Det målet når vi från Ronneby och Norrtälje, sade Mattias Hyllert, sjö- och flygräddningsdirektör på Sjöfartsverket, till SVT Nyheter Öst i förra veckan.

”Vi har ett avtal med Sjöfartsverket”

Nu reagerar Försvarsmakten på beslutet eftersom man ser risk för att räddningsinsatser tar längre tid.

– Vi har ett avtal med Sjöfartsverket som ska svara för vår flygräddning, det framgår då att det ska finnas helikoptrar, säger Jesper Tengroth.

Försvarsmakten har ökat antalet övningar på och omkring Gotland på senare år. Där ingår också flygvapnet, som behöver ha tryggheten av en fungerande sjöräddning för att kunna öva.

– Vi genomför en hel del övningsflygningar, de sker ofta över Östersjön och söder om Gotland. När det har funnits problem med räddningshelikoptrarna, tekniska problem till exempel, när de inte finns tillgängliga, då får vi ändra den planerade verksamheten, säger Jerry Lindbergh, kommunikationschef på F17 i Ronneby.

”Det går fortare om något skulle hända”

Jesper Tengroth framhåller vikten av Visbybasen.

– Det går fortare om något skulle hända. Vi vill också att det ska stå helikoptrar i Stockholm och Ronneby, alla tre platserna. Men Visby är viktigt, säger han.

Det är oklart när samtliga av Sjöfartsverkets fem helikopterbaser kan vara bemannade igen.

– Vi är ju två parter som förhandlar om det här och jag kan inte ge något besked om när vi kommer att bli överens. Vi måste få ett avtal som är långsiktigt hållbart som är marknadsmässigt och attraktivt för de som arbetar och kostnadseffektivt för staten, sade Mattias Hyllert i förra veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.