Under två dagar har de nordiska ländernas försvarsministrar träffats på Gotland. Foto: SVT

Nordiska försvarsministrar träffades på Gotland

Publicerad

De nordiska länderna fortsätter att fördjupa sitt samarbete när det gäller det militära försvaret.

Under två dagar har de nordiska ländernas försvarsministrar träffats på Gotland. Man har bland annat tecknat ett avtal om att hjälpa varandra med materiel och tjänster i händelse av en kris.

Försvarsminister Peter Hultqvist och hans motsvarigheter från Island, Norge, Danmark och Finland – fick idag en överblick av Gotland och öns säkerhetspolitiska läge, då man med helikopter flög från Tofta Skjutfält, förbi Slite och så småningom landade i Fårösund.

Vid marinhamnen, som Fortifikationsverket nyligen köpte tillbaka från en privat ägare, fick man information om hur återuppbyggnaden av det militära försvaret och totalförsvaret går.

– Gotland är ett bra exempel på hur man tänker försvar/totalförsvar på en ö. Det visualiserar vår uppgift väldigt bra, så det här har varit väldigt nyttigt, säger Frans Bakke-Jensen, Norges försvarsminister.

Försvarsminister Peter Hultqvist och hans motsvarigheter från de andra nordiska länderna – fick en överblick av Gotland och öns säkerhetspolitiska läge. Foto: SVT

Mer fokus på vår egen region

Sedan 2009 jobbar de fem nordiska länderna i ett försvarssamarbete kallat Nordefco (Nordic Defense Cooperation). Ett samarbete som innebär att länderna närmar sig varandra allt mer i försvarsfrågorna.

– Vi har varit koncentrerade på att bekämpa terrorism i Irak, Afghanistan, Syrien och Afrika. Men nu svänger vi vår försvarspolitik till att koncentrera oss mer på vår egen region, säger Claus Hjort Frederiksen, försvarsminister i Danmark.

Försvarsminister Peter Hultqvist stiger ur helikoptern efter rundturen över Gotland. Foto: SVT

Samarbete vid en kris

Det senaste exemplet på hur samarbetet utvecklas är det avtal man nu skrivit på där man förbinder sig att hjälpa varandra med materiellt stöd vid en kris.

– Genom att samarbeta så bidrar vi tillsammans till att stabilisera läget i Norden och höja tröskeln för en eventuell angripare. Jag ser ju det här samarbetet som att genom stabilisering så skapar du fred, säger Peter Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.