Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rolf Hultqvist, vice ordförande i bostadsrättsföreningen Fortet, berättar om satsningen. Foto: SVT

Bostadsföreningen i Linköping satsade på solceller – är nu sin egen el-leverantör

Publicerad

Föreningen Fortet i Linköping består av 187 bostadsrättslägenheter indelade i sex fastigheter. Samtliga har solpaneler på taken. Installationen av solceller har inneburit att föreningen kunnat hålla ned avgifterna för medlemmarna. 

– Vi har till exempel inte ökat månadskostnaden på fyra år, säger vice ordförande Rolf Hultqvist.

Trots kostnadshöjningar av exempelvis el har det gått bra för föreningen ekonomiskt. Solcellerna betyder jättemycket, berättar Rolf Hultqvist.   

– Vi har lyckats hålla kWh-kostnaden på en nivå som idag ligger på 1,7 kronor per kilowattimme vilket är väldigt lågt. Det kommer naturligtvis stiga till vintern men det är ändå mycket lägre än vad man brukar åka på.

Linköping

Under vintern produceras desto mindre. I januari når elproduktionen en knapp tiondel av toppen i juni.

”Dramatiskt höjda bostadspriser”

Priserna på bostäderna inom föreningen har stigit de senaste åren. Vilken påverkan solcellerna har är svår att uttyda men det ger effekt på lägenheternas driftkostnader. 

– De har ökat ganska dramatiskt, men jag tror inte att det beror så mycket på solpanelerna. Möjligtvis har det påverkat att vi kunnat hålla en låg kostnadsnivå per månad.

Gemensam el blev första steget

Innan solcellerna kom upp införde föreningen kollektiv el vilket innebar att de blev sin egna elleverantör. Det blev nu att betala en nätavgift för förenings sex fastigheter istället för att var och en av de 187 lägenheterna står för en enskild kostnad.

– Solceller producerar cirka 90 tusen kilowattimmar per år, lite upp och ned beroende på vädret. Och vi säljer 20 tusen per år.

I klippet ovan berättar Rolf Hultqvist mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet