Under 2015 nådde byggandet rekordnivåer i Östergötlands län, med 3 600 påbörjade bostäder och 2000 färdigställda. Det är mer än en fördubbling jämfört med 2014. Men bristen på billiga lägenheter kommer att fortsätta även i framtiden.
– Det var väldigt länge sedan det byggdes så här mycket i Östergötland. Men bostäderna som byggs matchar inte de som har störst behov av en bostad, säger Jan Persson, samhällsbyggnadsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland.
Måste få betalt
Det är framför allt i Linköping och Norrköping som det byggs och i vissa mindre orter byggs det inte alls. Anledningen till att det inte byggs tillräckligt med billiga bostäder är en ekonomisk fråga.
– Man har inte lyckats hitta ekonomiska koncept som funkar för billiga lägenheter. Byggbolagen tjänar inte på den typen av byggen och då byggs det inte, säger Jan Persson.
Kommer ta tid
Det tar lång tid för folk med små medel att dra nytta av de nya bostäderna. Men det finns en flyttkedja där billigare lägenheter blir lediga när den som bor där flyttar till en ny bostad. Jan Persson säger också att det kommer statliga reformer som kommer subventionera byggande av billigare bostäder.
– Behoven är så stora att det behövs. Men det tar tid, därför efterlyser vi på Länsstyrelsen innovativa lösningar. Det får inte låsa sig vid de stora samhällssystemen utan behövs smarta lösningar på lokal nivå för till exempel unga och nyanlända, säger han.
Vad behöver byggbranschen göra nu?
– Man behöver bygga enkelt och fråga sig vilken standard som måste finnas i enkla bostäder, säger han.