15 nya naturreservat har bildats under det senaste året i Östergötland. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Fortsatt populärt besöka naturreservaten: ”Positiv utveckling”

Publicerad

Det närmar sig vår, dagarna blir allt ljusare och solen visar sig allt oftare. I takt med det tar sig allt fler ut i naturen och trycket ökar på naturreservaten.

– Det är väldigt positivt med denna utveckling, att folk äntligen hittat ut i vår natur och att de har lämnat galleriorna, säger Mikael Burgman, reservatsförvaltare vid Länsstyrelsen Östergötland.

”Klagomål har väl ökat i takt med ökat friluftsintresse”

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om det höga trycket på naturreservaten under pågående pandemin. Att allt fler vistas i naturen sätter sina spår, i maj förra året berättade Mikael Burgman om parkeringskaos, sopberg och arga grannar. Men nästan ett år senare säger han att de allra flesta sköter sig.

– Det finns väl alltid lite klagomål och det har väl ökat i takt med det ökade friluftsintresset nu i coronatider. Det hänger säkert samman med också att det delvis är ett nytt klientel som rör sig ute i våra naturreservat och som inte är vana vid den hänsyn man bör ta kopplat till allemansrätten men även allmänt utevistas-vett. Jag tycker dock inte att det är ett jätteproblem, säger Mikael Burgman.

”Många gånger hänger det ju på oss”

Han påpekar också att det inte bara handlar om att gästerna ska sköta sig utan också att rätt förutsättningarna finns.

– Många gånger hänger det ju på oss också att hinna med att utveckla P-platser och hålla vägar i trim, liksom att soptunnor töms och att vandringsleder hålls i skick så folk inte går fel och att det finns ved vid grillplatser, säger Mikael Burman.

Så här beskrev Mikael Burman situationen i naturreservaten i maj 2020:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.