”Alltså, det är inte bara en killsport”, säger Zoe Cherian från BK Tinnis.

Fadderprojekt får flickor till fotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Det går trögt för flickfotbollen runt om i landet men det finns en kommun som utmärker sig. I Linköping pekar kurvan uppåt och allt fler unga tjejer väljer att stanna kvar inom sporten. 

Det har blivit populärt att spela fotboll i Linköping, i alla fall bland unga tjejer och förebilder finns det gott om. När BK Tinnis egen fadder är på besök tränar flickor 04-09 tillsammans. 

– När jag var i den åldern visste jag inte om att man kunde leva på att spela fotboll, så jag hoppas väl att de lär sig att det är en möjlighet och de kanske får en förebild att se upp till, säger Mariann Gajhede, LFC-fadder.

– Hon är ganska duktig. Då lär man sig mycket och utvecklas mycket, säger Zoe Cherian från BK Tinnis.

Linköping går mot trenden

Fadderprojektet startade efter dam-EM för tre år sedan och är ett samarbete mellan Linköpings kommun, Östergötlands fotbollsförbund och Linköpings FC. Det som är unikt med satsningen är att alla fotbollslag i hela Linköping innefattas. 

De senaste åren har intresset för flickfotbollen minskat något i landet men i Linköping har antalet spelare ökat med 23 procent de senaste tre åren och kommunen har gått från 83 till 102 lag. Och allt fler tjejer stannar kvar inom idrotten.  

”Inte bara en killsport”

– Jag tror att det som är viktigt i det här projektet är att elit och bredd får nytta av varandra, säger Gunnar Pettersson, utvecklingskonsulent på Östergötlands fotbollsförbund.

– Det är ju ganska många som är kända, som också är tjejer. Alltså, det är inte bara en killsport, säger Zoe Cherian från BK Tinnis.

Förutom att faddrarna besöker klubbarna så får flickorna besöka Linköping Arena under en helkväll, tränarna får utbildning och så får de såklart gå på LFC:s hemmamatcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.