IFK-biljetter delas ut till flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollen kan vara ett bra sätt att komma in i samhället – och den ska vara till för alla!
Det menar IFK Norrköpings supportergrupp Peking Ultras som har startat en insamling där intäkterna går till matchbiljetter åt nyanlända.

– Ja, jag känner till IFK Norrköping, det är ett väldigt bra lag. Och jag bor precis intill IFK:s arena, berättar David Terry Smur.

Han bor på asylboendet Bollen bara ett stenkast från IFK:s hemarena Nya Parken. Han är redan ett IFK-fan och han har hört matcherna men hittills aldrig besökt någon.

Stort sug efter billjetterna

Men till  förra veckans hemmamatch mot Helsingborg bestämde sig supporterorganisationen Peking Ultras för att ge bort tio biljetter till boende på Bollen.

– De blev jätteglada och det gick långt över förväntan. Biljetterna tog slut på några sekunder bara, säger Johan Möller som är en av initiativtagarna från Peking Ultras.

Alla har inte samma förutsättningar

Idén om att ge bort biljetter till folk som av olika skäl inte har möjlighet att gå och titta på fotboll började ta form redan i våras. Och enligt Johan Möller kom man att tänka på asylboendet Bollen som ligger precis intill Nya Parken.

– Vi tyckte att  fotboll kan vara ett bra sätt att komma in i samhället och träffa mycket folk, och så är det alltid roligt att gå på match, säger han.

Samlar in pengar

Efter det uppskattade initiativet fick supportrarna blodad tand. Inför nästa hemmamatch har man nu startat en insamling dit folk kan skänka pengar till biljetter. I måndags kväll uppmuntrade Peking Ultras via sin Facebooksida folk att skicka pengar via mobilappen Swish, så att fler kan få gå på en match. Strax efter lunchtid på tisdagen hade man redan fått ihop runt 35 000 kronor.

– Det är mycket mer än vad någon hade vågat hoppas på, säger Johan Möller.

Hur många biljetter räcker det till?

– Det borde räcka till ungefär 300 stycken.

Tänker långsiktigt

Enligt Johan Möller vill supporterorganisationen fortsätta hjälpa fler grupper av människor som inte har möjlighet att gå på fotboll.

– Vår tanke är ju att det här ska fortlöpa under resten av säsongen och förhoppningsvis under nästa säsong också. Sedan får vi se vart pengarna ska gå till vid respektive match.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet