Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/ Lovisa Gelin

Fotbollsgänget hemma igen efter terrordådet: ”Klart det påverkar”

Publicerad

På onsdagsmorgonen kom Kjell Augustsson hem efter resan som han sent kommer att glömma. Han var en av östgötarna som blev vittne till terrordådet i Bryssel.

Kjell Augustsson var på väg till Sveriges EM-kvalmatch och såg mördaren gå till attack från bussen där han och kollegorna från Östergötlands fotbollsförbund satt. Idag träffar vi honom efter att han kommit hem till Sverige.

– På något sätt är det som om man har sett en film för att det blir så overkligt att man har varit så nära någonting som kunde ha tagit en helt annan utveckling än det gjorde för vår del, säger Kjell Augustsson, vice ordförande Östergötlands fotbollsförbund.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Kaos uppstod

Han berättar hur det uppstod kaos i trafiken när skott avlossades. Hur bilar försökte vända och köra på refuger. Hur folk slängde sig ner på bussgolvet och sedan stämningen på arenan med en gemenskap när besökarna via sina telefoner följde utvecklingen och försökte förstå vad som inträffat.

– På läktaren blev det en sammanhållning tillslut. Även den belgiska publiken fick stanna kvar i flera timmar efter matchen och de tände sina telefoner och de skrek Sverige, så att det var overkligt nästan och vi kände ett stort stöd från dem, säger en märkbart rörd Kjell Augutsson.

Obeskrivlig känsla

Han berättar att det var en overklig känsla när de sen fick poliseskort till hotellet vid tre-tiden på tisdagsmorgonen. Väl hemma har tankarna och funderingarna hopat sig.

– Det är klart att det påverkar, men enskilda galningar som gör galna saker runt om i världen de kan inte få vinna. Visar de sig nu att det är enskilda galningar då tror jag ändå och hoppas jag att det ganska snart återgår till det normala igen, säger han.

Östergötlands Fotbollsförbund erbjuder nu stöd och bearbetning för de som varit med på resan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Mer i ämnet