Hör två röster från Slite, Jonas Svensson, fackligt engagerad i IF metall på Cementa och Monika Borgman som driver café vid stranden. Foto: Moa Ferm/SVT

Frågan om Cementas framtid delar Slite i två läger

Uppdaterad
Publicerad

Cementas framtid i Slite har nått regeringsnivå i veckan. Och när frågan ställs på sin spets finns oro från flera håll lokalt. Dels miljöperspektivet, där påverkan av grundvattnet lyfts och dels oron för förlorade arbetstillfällen på fabriken som har runt 200 anställda i Slite.

Regeringen vill ge Cementa i Slite ytterligare åtta månader på sig att bryta kalksten på Gotland, genom en tillfällig ändring i miljöbalken. Det meddelade de i veckan efter Mark- och miljööverdomstolens dom som stoppar fortsatt brytning på ön från 1 november. Något som får kritik från miljöorganisationer på Gotland.

– Vi förstår att regeringen tänker att det är en lösning på en akut situation. Men vi är otroligt oroade över en försämring av kvaliteten och kvantiteten av grundvattnet och ytvattnet och de känsliga områdena kring Tingstäde träsk, säger Lisa Wanneby, ordförande för urbergsgruppen.

Oklart hur brytningen påverkar miljön

Domstolen menar att miljökonsekvensbeskrivningen har brister och att det inte går att ta ställning till brytningens inverkan på miljön.

– Det myndigheterna har sett är ju risk för påverkan och skada genom fortsatt kalkbrytning vid Filehajdar, säger Lisa Wanneby.

Oro för jobben

Samtidigt växer en annan typ av oro för framtiden gällande fabriken med de cirka 200 anställda
– Vi hoppas få bryta sten och och att alla ska få ha jobben kvar. Man är lite orolig och nervös när det gäller jobben och familjerna som påverkas, menar Jonas Svensson, fackligt engagerad i IF metall på Cementa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet