Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cnema hör till kultur- och fritidsnämnden i Norrköping. Nu vill kommunalrådet Sophia Jarl (M) att man ska se över verksamhetens uppdrag. Foto: SVT / Christian S Zetterdahl

Galapremiär på kommunala biografen i Norrköping – men politiken vill se smalare uppdrag

Publicerad

Under torsdagen är det galapremiär på kommunala biografen Cnema. Långfilmen heter Dogborn – ännu en film inspelad i Norrköping och delvis finansierad av Norrköpings filmfond. Men nu ser kommunen över om man kan flytta resurser från filmvärlden – till välfärden.

Norrköpings filmfond startade 2015 och har sedan dess delat ut produktions- och utvecklingsstöd till över hundra projekt. Långfilmen Dogborn, inspelad i Norrköping, är en av filmerna och den har under torsdagen galapremiär på den kommunala biografen Cnema.

Framtiden osäker

Norrköpings filmfond och biografen Cnema finansieras av Norrköpings kommun. Men i år ska besparingar göras inom kultur- och fritidsförvaltningen och det nya borgerliga styret ser nu över om man kan flytta resurser till välfärden.

Genom att ge kommunala biografen ett smalare uppdrag, vill kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) minska konkurrensen mellan Cnema och det lokala näringslivet. Det handlar bland annat om att inte visa nya filmer som samtidigt går på Filmstaden SF.

I klippet ovan berättar Sophia Jarl  (M) och oppositionsrådet Olle Vikmång (S) om deras olika syn på planerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.