Foto: SVT

Från kärnreaktor till turistparadis?

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen hölls ett möte om framtiden för kraftverket i Marviken utanför Norrköping. Nu står det klart att ägaren Vattenfall vill få anläggningen såld under hösten.

Teknikern Björn Skalare är en av få som varit med från starten – när Marvikens kraftverk hette R4 Eva och skulle bli Sveriges första kärnreaktor. Planerna har ändrats många gånger sedan dess. Och nu ska det säljas, kanske kan det bli ett turistparadis.

– Kanske finns det någon rik oligark, japan eller kines som kan vara intresserad. Det finns ju de som har pengar. Frågan är om de nappar på Marviken, säger Björn Skalare.

Till fastigheten hör 80 hektar mark och 160 hektar vatten. Ytor vid och i Bråviken en ny ägare skulle kunna utveckla.

– Fiskebostäder med bryggor. En mer utvecklad hamn och strand. Öppna upp för allmänheten att gå och strosa här ute. Vi vill visa att man kan göra annat än att bara riva, säger Per Ljung, produktionschef hos Vattenfall.

– Just reaktorn är svensk industrihistoria av stora mått. Finge jag bestämma skulle den vara kvar, säger Björn Skalare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.