Från skolsal till natur

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska barn få lära sig mer om djur och natur i skolan. För idag och i morgon går 40 östgötska lärare och pedagoger en kurs i hur man tar undervisningen från skolsalen och ut i naturen.

– Kastanjen är ju väldigt nära att slå ut, berättar Björn Ström, ordförande för Naturskyddsföreningen i Linköping när vi träffar honom i Trädgårdsföreningen.

Det är det här Björn Ström önskar att fler barn ska få uppleva på nära håll: växter och djur, även om det så bara är i en park mitt i stan.

– Det finns ju mycket lavar även mitt i stan om man tittar, säger han och pekar på en lavbetäckt trädstam.

LÄS MER: Här lär sig lärarna mer om naturen

Föreningar ligger bakom

Under två dagar ska 40 östgötska pedagoger nu få lära sig mer om hur man flyttar undervisningen utomhus. Bakom ligger Naturskyddföreningen, Sportfiskarna och Naturskoleföreningen.

– Jag kan tänka mig att det finns en osäkerhet hos många lärare och pedagoger, att de inte riktigt känner vad man ska göra och även att det kan kännas problematiskt att ta ut eleverna i naturen med tanke på väder och vind och så.

Mer friluftsliv i skolan

Det är egentligen regeringen som satt upp ett mål om mer friluftsliv i skolan. Därför utbildas i år nästa 400 pedagoger i hela landet. De får bland annat göra övningar i allemansrätt, göra upp eld, laga mat ute, bygga vindskydd och lära sig om friluftssäkerhet.

– Det finns ju också forskning som visar att barn som är ute och är mycket aktiva får bättre rörelseförmåga och helt enkelt är friskare, menar Björn Ström.

Hur var det då när han själv gick i skolan? Var barnen mer ute då?

– Nja, men vi var kanske mer ute på fritiden än idag, beroende på att det inte fanns så mycket andra konkurrenter. Barn-tv började ju halv fem och innan dess var det ju inget, säger han och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.