Bild ur polisens förundersökningsprotokoll på den misstänkte 21-åringen från Linköping. Foto: Polisen

Friades för skotten i Ryd – misstänks nu för mordförberedelser söder om Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En av männen som misstänktes för mordförsök efter en skottlossning i Linköpingsstadsdelen Ryd 2021 frikändes av hovrätten. Nu är 20-åringen häktad misstänkt för förberedelse till mord – söder om Stockholm.

Den 21-åriga mannen dömdes för ett år sedan till åtta års fängelse för försök till mord tillsammans med en annan 20-åring . De båda ansågs då ha lurat två andra män i en fälla i Ryd under hösten 2021.

Händelsen slutade med att en ung man sköts i ansiktet. Kulan gick genom kind till kind och rättsläkare beskrev det som ett ”mirakel” att mannen överlevde skottet.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Frikändes för skott

Hovrätten ändrade dock domen och frikände 21-åringen helt från misstankarna om försök till mord. Nyligen fick mannen drygt 270 000 kronor i ersättning för tiden han var frihetsberövad. Nu är samma man häktad skäligen misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till mord i Handen, Haninge kommun, söder om Stockholm.

I samma ärende är även en 23-åring häktad misstänkt för samma brott. Även han är skriven i Linköping, men enligt SVT:s genomgång är han sidan tidigare ostraffad.

– Jag kommer inte att kommentera utredningen som sådan. Det råder förundersökningssekretess. Det är fyra personer häktade och de är skäligen misstänkta, säger åklagare Sara Stolper.

Kopplingar till X-team

21-åringen har tidigare kopplats till X-team. Bland annat förekommer han på bilder från en minnesstund för den gängledare som sköts till döds på en restaurang i Skäggetorp i augusti 2021. På samma minnesstund deltog flera profilerade medlemmar ur det kriminella mc-gänget Bandidos.

Efter skottlossningen i Ryd fångades gärningsmännen på film. Se mer i klippet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet