Foto: SVT

Frisbee-världsmästare på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag, en dag innan den officiella starten på SM-veckan, gör frisbeespelarna sina första kast. En av världens främsta i sporten, med bland annat två världsrekord i längd, får tävla på hemmaplan.

Niloofar Mosavar Rahmani har kastat frisbee i 21 år. Hon är en av cirka 300 tävlande i sporten under SM-veckan i Norrköping. Och hon gillar att tävla på hemmaplan

– Ja, det är jättekul. Vi har arrangerat två VM här de senaste åren också. Det är det bästa som kan hända att få en sådan stor tävling på hemmaplan, säger Niloofar Mosavar Rahmani, dubbel världsmästare i längd-frisbee.

SM-veckan i Norrköping

Hon har tolv VM-guld och runt 50 SM-guld, men har skadat ett korsband och tror inte på medaljer i år.

– Jag har nog inte så mycket krav på mig efter min skada. Kan jag slutföra en tävling så är jag nöjd. Sen är det alltid svårt att säga att man inte har krav, det är klart att jag vill prestera. Men nu är målet att ha kul och kasta frisbee och bara känna att jag kan göra det här!

Sporten växer snabbt

Under SM-veckan tävlas i sju olika discipliner: längd, precision, discathon, double disc court, freestyle, discgolf och self caught flight

I Sverige finns ungefär 2.000 licensierade spelare. Av de 300 tävlande under SM-veckan är ett 50-tal från Östergötland. Och frisbeen är på stark frammarch.

– Den växer väldigt fort. Jag tror att det är en av de mest växande sporterna i världen. Nu ska frisbee vara med i OS om åtta år också och det i sig självt är väldigt bra för sporten också. Det kommer leda till fler utövare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan i Norrköping

Mer i ämnet