Lyktan av rispapper fungerar som en varmluftsballong där en brinnande bit vax värmer luften inuti. Från och med 1 november blev det fritt fram att släppa upp så många som 50 lyktor utan att söka tillstånd.
– Det är bara om man vill släppa upp fler som det krävs tillstånd från Transportstyrelsen. Och är man inom en radie av tio kilometer från en flygplats så måste man alltid kontakta den oavsett, säger Katarina Leijonberg, flygtrafiktjänstinspektör vid Transportstyrelsen.
Kan sugas in i flygmotor
Khom Loy kan utgöra en fara för flyget, menar Per Kjellander, chef för operativ support inom flygledning på Luftfartsverket.
– Ja, det finns en potentiell risk. Lyktorna kan sugas in i planens motorer och orsaka skada under in- och utflygning.
Fin – men inte ofarlig
Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) höjer ett varningens finger.
– Skickar man upp något som brinner så har man ju ett ansvar. Tänk efter åt vilket håll det blåser, om lyktan kan krocka eller fastna i något. Den är fin, men helt ofarlig är den inte, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.
I Norge kan ljuslyktorna bli förbjudna under nästa år på grund av brandrisken, enligt NTB.
Nya regler för Khom Loy
Du behöver bara ansöka om tillstånd från Transportstyrelsen om du vill:
- släppa upp fler än 50 svävande lyktor på en gång
- släppa upp en eller flera större lyktor som är högre än 100 cm.
- Sker uppsläpp inom en radie av tio kilometer från en flygplats måste du alltid kontakta den flygplatsen i god tid före uppsläppet.
- Exempel på flygplatser med samhällen inom tio kilometer är Norrköping, Nyköping Skavsta, Stockholm-Arlanda, Bromma Stockholm, Västerås, Linköping SAAB, Linköping Malmen, Visby, Göteborg Landvetter, Göteborg City Airport (Säve), Halmstad, Kalmar, Växjö, Jönköping, Lycksele och Umeå.
Källa: Transportstyrelsen