Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
CIP:are Victor Hallström berättar mer i klippet om hur systemet har fungerat i Igelfors utanför Finspång. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Frivilliga hjältar: Civila insatspersoner stöttar landsbygden vid olycksfall

Publicerad

Sedan fem år tillbaka har Räddningstjänsten Finspång arbetat med civila insatspersoner som tidigt kan komma på plats vid ett olycksfall.

För Victor Hallström som bor i Igelfors var det en självklarhet att ansluta sig som CIP:are.

– Man måste hjälpas åt när man bor ute på landet och det är långa avstånd innan ambulans eller räddningstjänst kommer på plats, säger Victor Hallström.

Hör mer i klippet ovan hur han tycker att systemet har fungerat i Igelfors utanför Finspång.

”Det har fungerat väldigt bra”

På räddningstjänsten i Finspång har man positiva erfarenheter av civila insatspersoner, CIP, och har sedan 2017 utvecklat systemet.

– När det har varit ärenden har det fungerat väldigt bra. Vi får snabbt en avrapportering och en bild av hur det ser ut på plats, och kan därefter skicka rätt resurser. De är engagerade personer, i blandade åldrar, som verkligen bidrar till kommunens säkerhet, säger Mattias Ström, insatsledare på Räddningstjänsten Finspång.

CIP kan utökas till fler områden

Idag finns det CIP:are i ytterområdena Igelfors/Regna och Byle/Marsjö. Men systemet kan komma att utökas till fler orter inom Finspångs kommun.

– Vi ser att det finns fler områden som skulle vara bra att täcka av. Så om det finns intresse i andra delar av kommunen, som har liknande förhållanden, så är vi öppna för förslag, säger Mattias Ström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.