Marie-Helene Winell, koordinator Falck. Foto: Niklas Luks

Fullt upp för länets bärgare: ”Kört dygnet runt”

Uppdaterad
Publicerad

Senaste tidens snöoväder har gjort att många fått ta hjälp av bärgare. Det hala väglaget har tillsammans med extremt dåligt sikt på vissa platser gjort att många bilister åkt av vägarna.

Det är inte bara räddningstjänsten och snöröjarna som har mycket att stå i just nu. Alla bilar som åker ner i diket gör också att bärgarna får jobba hårt.

– Bärgarna har kört dygnet runt, det har varit helt galet, säger Marie-Helene Winell, bärgningskoordinator på Falck.

Även fast många bärgare är vana vid svåra väderförhållanden så har de senaste dagarna varit något utöver det vanliga, något som Marie-Helene Winell också märkt av.

– Vi måste ibland säga, tyvärr det här kan vi inte göra, vi kommer inte in här. Vi får ta fram en plogbil eller en sandbil eller något annat. Vi vet att på vissa platser kan vi inte en själva ta oss in.

Gäller att prioritera

De flesta avåkningarna har skett på mindre vägar ute på landet som till exempel Vikbolandet, Ringarum och Valdemarsvikområdet. När det kommer till de större vägarna, som E4:an och E22:an, säger Marie-Helene Winell att de olyckorna är prioriterade.

– Har jag en bärgare som är på väg till ett uppdrag som kanske inte har en så hög trafikprioritering, så får han helt enkelt kanske vända för att åka upp på E4:an och hjälpa någon som sitter där. Det är helt enkelt för farligt att stanna med bilen på E4:an idag, de bilarna måste bort fort.

En skåpbil som snurrat runt på E4:an. Foto: Niklas Luks

På grund av kylan måste Marie-Helene Winell också göra vissa prioriteringar. En avåkt bil som fortfarande kan ha igång sin motor kommer att få en lägre prioritering, än en bil utan värme i kupén.

Har hjälpt posten och tidningarna

Några som har haft det svårt är alla postbilar som har försökt att komma fram med posten på alla mindre oplogade vägar. Det är inte bara under rusningstrafiken på morgon och eftermiddag som det har varit mycket att göra. När natten har lagt sig ger sig nämligen alla tidningsbilar ut för att leverera morgondagens tidning.

– Under natten har vi inte gjort något annat än att se till att tidningarna har kommit fram. Vi har kört med full kapacitet på bärgarna för att plocka upp tidningsbilarna både här och där på hela Vikbolandet, säger Marie-Helene Winell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.