Foto: Jeppe Gustavsson/TT

En person död efter brand i Skäggetorp

Uppdaterad
Publicerad

En person dog i samband med en kraftig brand i ett flerbostadshus i Skäggetorp i Linköping under lördagskvällen.

Polisen söker nu vittnen till hur branden kan ha uppkommit.

Larmet kom strax efter klockan 21 under lördagskvällen. Räddningstjänsten är kvar under söndagsförmiddagen och bevakar när ett plåttak ska lyftas bort från den nerbrunna vinden.

– Det kan komma in syre när vi lyfter på taket och då kan det börja brinna igen, säger Lennart Ågren inre befäl vid räddningstjänsten.

På söndagseftermiddagen hade polisen ännu inte kunnat gå in i fastigheten för att påbörja en teknisk undersökning och leta efter brandorsaken.

Stor insats

11 räddningsenheter och 22 brandmän ryckte ut för att bekämpa branden som hade börjat i en lägenhet.

Vid 00.30-tiden hade branden minskat i intensitet.

– Det brinner fortfarande men har lugnat ner sig. Vinden är helt avbrunnen, sa Daniel Agerhult, inre befäl på räddningstjänsten, till SVT Nyheter då.

En person död

I samband med insatsen hittades en person död i byggnaden. Personen har inte identifierats, något som kommer ta tid och rättsmedicin kommer få göra.

– Men en person saknas och vi har pratat med den personens anhöriga, säger Monica Bergström, presstalesperson på RLC polisregion Öst.

Ett flertal poliser har tagit sig till sjukhus i samband med branden för att kontrolleras för rökskador. Ingen av dem ska ha fått allvarliga skador.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

– Vi har pratat med flera vittnen och vill gärna prata med fler. Det finns ingen naturlig orsak till branden, säger Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson på Polisen.

Elva personer evakuerade

Före midnatt öppnades Skäggetorpsskolan, där socialjouren och frivilliga resursgruppen gav stöd till drabbade. Alla tolv lägenheterna i den eldhärjade fastigheten fick utrymmas och elva personer är evakuerade, uppger fastighetsbolaget Willhelm. Vid klockan 02:00 kunde dock den så kallade trygghetspunkten avvecklas, eftersom den akuta boendefrågan lösts, skriver Linköpings kommun på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.