Foto: Janerik Henriksson/TT

Fusket med högskoleprov prövas av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen ställs högskoleprovsligan inför rätta i Göta hovrätt.

De tre huvudmännen som dömdes till fängelse i tingsrätten misstänks ha sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet via firman HP-hjälpen.

Mitt under pågående högskoleprov våren 2018 slog polisen till mot den misstänkta fuskligan. Då hade man under några intensiva veckor utrett och spanat på de misstänkta, efter att man fått in en anmälan om att det pågick ett omfattande och organiserat fusk med proven.

De tre utpekade huvudpersonerna bakom fusket – nu 24, 26 respektive 29 år gamla – dömdes i Norrköpings tingsrätt till mellan två och tre och ett halvt års fängelse. Tillsammans ska de ha drivit firman HP-hjälpen som sålde fuskpaket till provdeltagare.

Högskoleprovsfusket

Fler domar föll

Männen dömdes för medhjälp till osann försäkran, grovt brott, och även för bland annat bokföringsbrott och skattebrott, då de inte bokfört och redovisat inkomsterna från verksamheterna. Två av männen dömdes också för penningtvättsbrott. En 32-årig kvinna dömdes även i målet för penningtvättsbrott till villkorlig dom och böter.

Ytterligare en person, en 57-årig man, dömdes för att ha hjälpt till i verksamheten och fick villkorlig dom. Därtill fick 23 provskrivare som utnyttjat fusktjänsterna villkorlig dom och böter för grov osann försäkran.

De tre huvudmännen har samtliga överklagat sina tingsrättsdomar. Även åklagaren har överklagat och vill se längre fängelsestraff för männen.

Förhandlingen, som inleds i Göta hovrätt på måndagen, väntas pågå till och med den 28 oktober.

Bakgrund: Högskoleprovsmålet

Medan högskoleprovet pågick som bäst den 14 april 2018 gjorde polisen tillsammans med Ekobrottsmyndigheten ett tillslag. Flera personer greps, som misstänktes ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort provfusk.

I oktober samma år åtalades tre män, som tillsammans drivit firman HP-hjälpen som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet. Två andra män och tre kvinnor åtalades också för olika brott med koppling till verksamheten, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan.

I januari 2019 dömdes de tre huvudåtalade till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott. De 23 som köpt fuskpaket dömdes alla för osann försäkran, grovt brott. Efter att juristdomaren bedömts som jävig fick dock hela huvudförhandlingen tas om.

I april 2020 meddelade Norrköpings tingsrätt sin dom i det omtagna målet. De tre huvudåtalade dömdes då till fängelse mellan två och tre och ett halvt år, för bland annat grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran (grovt brott) och grovt skattebrott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet