Foto: SVT/Östergötlands museum

Galgbackens gravar stoppade kommunens bygge

Uppdaterad
Publicerad

Makabra skelettfynd vid utgrävningarna i Skänninge bekräftade arkeologernas misstankar – här låg galgbacken.

Då övergav kommunen byggplanerna.

Skänninge, eller med den äldre stavningen Skeninge, är en av Sveriges äldsta städer och grundades redan under första halvan av 1200-talet. Samtidigt anlades troligtvis en galgbacke där rättvisa skulle skipas.

Under flera hundra år var sedan staden en viktig plats för handel och politiska och kyrkliga möten.

Mjölby

”Avrättningsplatsen har verkligen legat här”

På gamla kartor finns galgbacken i Skänninge markerad söder om den centrala staden. Idag kallas grönområdet Tivoliängen. I våras började arkeologer från Östergötlands museum att undersöka vad som doldes under ytan där.

– Vi grävde här för att Mjölby kommun ville anlägga ett LSS-boende. Sen tidigare visste vi att det legat en avrättningsplats nånstans på höjden, säger arkeolog Emma Karlsson.

Vad hittade ni?

– Vi hittade framför allt gravar efter avrättade. Så avrättningsplatsen har verkligen legat här. Nu fick vi bevis för det, säger Emma Karlsson.

Kommunen övergav byggplaner

Totalt åtta gravar grävdes fram, men troligtvis finns det många fler. Arkeologerna hittade också spår efter en boplats som troligtvis dateras till järnåldern.

– Det var så mycket lämningar att det inte var värt att fortsätta undersökningarna, säger Emma Karlsson.

Inga nya utgrävningar planerade

Skelett är skickade på analys och utgrävningen är nu igenlagd. Kommunen har övergett byggplanerna, eftersom kostnaderna för en fullständig utgrävning skulle bli för stora. Man har även hittat föroreningar i marken. LSS-boendet som var tänkt på galgbacken kommer att byggas i Mantorp istället.

Kan det bli nya utgrävningar?

– Man vet ju aldrig med framtiden. Men inget är planerat nu, säger Emma Karlsson.

Guidad visning på Arkeologidagen

Med start klockan 13 idag, söndag 30 augusti, kommer Östergötlands museums arkeologer Emma Karlsson och Helén Romedahl göra en guidad visning för allmänheten på platsen.

Läs mer om den guidade visningen hos Östergötlands museum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet