Arkeolog Christina Helander visar fynden vid utgrävningarna Foto: SVT

Gamla fängelset gömde gravar

Publicerad

Arkeologer har hittat rester av en gravplats på fängelseområdet i Norrköping. Om det planerade bygget av bostäder där ska bli av så kan det krävas en mer omfattande utgrävning. Den skulle den nya markägaren Riksbyggen i så fall få betala.

Den här veckan har Norrköpings kommun låtit utföra en första undersöking av marken på fängelseområdet i arbetet med en ny detaljplan, och det planerade bygget av nya bostäder på platsen.

I det nordvästra hörnet innanför murarna gjorde arkeologerna en oväntad upptäckt.

– Där dök det upp en överraskning i form av gravar. Man kan man ana en skalle i marken, säger arkeolog Christina Helander.

Hur kändes det att hitta det?

– Det var roligt. Det är alltid roligt att hitta det man letar efter, så vi är väldigt nöjda.

Arkeologiska stickprov

Enligt Christina Helander kan det vara en gravplats som användes när pesten drog fram i Norrköping i början av 1700-talet, men det kan också vara en plats som fängelset har använt som begravningsplats. Arkeologerna har gjort en sorts stickprov på flera platser runt fängelset.

– Efter den här veckan har vi ganska bra kläm på att stora delar av området är förstört, men att vi har den här platsen med begravningar, och det är oerhört spännande, säger Christina Helander

Nu är det upp till länsstyrelsen att besluta om det ska ske en mer grundlig arkeologisk undersökning, och sedan upp till Riksbyggen om de tycker att det är värt att bygga på platsen, eftersom det är markägaren som får stå för utgrävningskostnaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.