Så här tänker sig Whites arkitekter att fängelseområdet i Norrköping skulle kunna se ut. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Gamla fängelset kan bli 300 bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Fängelset i Norrköping byggdes i slutet av 1700-talet och avvecklades 2013. Nu vill kommunen att det byggs bostäder på området vid Strömmen.

Under en längre tid har statens bolag Specialfastigheter AB som äger fängelsefastigheten Drag 1 haft en dialog med stadsbyggnadskontoret om att området skulle kunna användas för bostäder.

Se en karta över området.

Blandad bebyggelse

Stadsbyggnadskontoret har nu sett över möjligheten att omvandla fängelseområdet till en blandad bebyggelse med flera funktioner. Man föreslår att området fylls av i huvudsak bostäder, men att det även ska finnas plats för arbetsplatser, lokaler av allmän karaktär, samt caféer och butiker.

Beslut i sommar

Stadsbyggnadskontorets förslag sänds ut på samråd nu under våren. Stadsplaneringsnämnden väntas sedan ta ett beslut före eller direkt efter sommaren.
När detta har godkänts startar arbetet med detaljplanen.

Tre arkitektfirmor – Sweco, Tema och White – har lämnat förslag på hur fängelseområdet skulle kunna omvandlas.

Läs mer om fängelseområdets planering och utveckling hos Norrköpings kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.