Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör eleverna Tomas och Linn som är tvungna att åka bil till gymnasieskolan. Foto: Tobias Keller / SVT

Elever från Valdemarsvik kan inte ta bussen till gymnasiet i grannkommunen

Publicerad

Elever som bor i Valdemarsvik kan inte åka kollektivt till Gamlebygymnasiet i grannkommunen Västervik. Skolans huvudman har i flera år kämpat för en anslutning med buss men hittills har ingenting hänt.

Gamlebygymnasiet ligger i Kalmar län men nära länsgränsen till Östergötland. Skolan som har inriktning mot naturbruk har haft en positiv utveckling de sista åren och nyligen byggt nya internatsrum.

”Har inte hänt någonting”

Men det saknas en bussförbindelse norrut till Valdemarsvik kommun. Därför har Hushållningssällskapet, som driver skolan, i flera år försökt påverka politiker och trafikansvariga i båda länen för att hitta en lösning. 

Valdemarsvik

– Vi har haft kontakt för att kunna påverka den här frågan med det har inte hänt nånting, säger Märta Jensen, rektor på Gamlebygymnasiet, om läget just nu.  

Ingen buss från gymnasiets hållplats norrut över länsgränsen Foto: Tobias Keller / SVT

Rektorn berättar att elever från andra sidan av länsgränsen är beroende av att föräldrar kör dem till och från skolan.   

- Vissa elever kör med sina A-traktorer på E22:an och detta är en trafiksäkerhetsproblem, menar Märta Jensen.    

Föräldrar får skjutsa

Linn Sjölander från Ringarum i Valdemarsviks kommun läser på gymnasiet i Gamleby. Hennes föräldrar kör henne till skolan på söndagen och hämtar henne när skolan är slut på fredag.

Och även Tomas Andersson som kommer från Gusum i samma kommun är beroende av att föräldrar skjutsar. Ibland kan han hoppa på en Flixbuss eller en Västerviks Express, men det är betydligt dyrare an vanlig kollektivtrafik. 

Skolan ligger i periferi av Kalmar och Östergötlands län Foto: Tobias Keller /SVT

Visa elever söker sig inte till skolan  

Rektorn Märta Jensen tror att skolan skull ha det lättare med att rekrytera elever till skolan om det skulle finnas kollektivtrafik även norrut. I dag är det runt 10 elever som kommer över länsgränsen och kommungränsen till skola.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet