Foto: Adam Ihse / TT

Gästande båtar uteblev – stor press för svenska gästhamnar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att många mindre hamnar i skärgården vittnar om en relativt god sommar har många stadsnära större hamnar haft det tuffare. Under rådande pandemi har utländska gäster uteblivit.

– 79 procent minskade båtanlöp i Sveriges gästhamnar hotar många verksamheter om nedläggning eller konkurs, säger Dick Netterlid, generalsekreterare för riksföreningen.

Branschorganisationen har genomfört en enkätundersökning som har besvarats från 40 procent av medlemshamnar i Sverige (som i dag uppgår till närmare 400 klassificerade gästhamnar).

Internationella gäster uteblev

Enligt Dick Netterlid handlar det under en normal säsong om runt 37 procent internationella gäster, som i år uteblivit från de svenska gästhamnarna.

– De har seglat på hemmaplan i år, för en del mindre hamnar kanske coronaeffekten inte blivit så märkbar. Men de är ett hårt slag mot de stadsnära hamnarna, säger Dick Netterlid.

Stängda turistmål

Gästhamnar i Göteborg, Malmö och Stockholm har haft en tuff säsong delvis på grund av att många turistattraktioner har haft stängt under rådande pandemi.

– Djurgårdshamnen har ett tapp på 94 procent. Jag befarar att många hamnar riskerar att inte ha råd med hyran i oktober, säger Dick Netterlid.

Ingen större effekt i den östgötska skärgården

I Östgötska skärgården vittnar sjöräddningssällskapet om en ökad aktivitet till sjöss och i gästhamnen i Stegeborg tycker man att coronaeffekten inte slagit så hårt.

– Visst har vi haft färre gästbåtar men som helhet har vi inte påverkats så negativt, säger Casimir Danielsson.

Även i Arkösunds gästhamn har man haft en relativt god säsong även om man tappat närmare 200 utländska båtar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer