”Gate upp” i Norrköping

Publicerad

I vinter kommer en ny bok om Norrköpings historia – fast ur ett lite annorlunda perspektiv.

I generationer har norrköpingsbor sprungit gata upp och gata ner. Och nog har de flesta någon gång stannat upp och undrat varför Pekings gator och torg heter som de heter.

– Drottninggatan är ett ganska allmänt namn som finns i många svenska städer, men här i Norrköping så vet man faktiskt vilken drottning det handlar om. Det är drottning Kristina. Namnet är känt sedan 1600-talet och det är det äldsta gatunamnet vi har i stan, säger Peter Kristensson, journalist och författare.

Medeltida sträckning

Peter Kristensson tar med Östnytt på en vandring genom stan och ger ett litet smakprov på vad boken kommer att innehålla.

– Den här heter Mäster Påvels gränd och det kan ju låta som ett uråldrigt namn, men namnet är faktiskt satt så sent som på 1950-talet. Däremot har gränden en sträckning som man tror är medeltida. Det är en av få gator som har kvar sin medeltida sträckning här i Norrköping.

Knäppingsborgsgatan, som är från 1769, hör till de allra äldsta namnen i stan.

Vikingahövding

– Gatan leder ner till Strömmen och där fanns det tidigare en klippa eller en ö som kallades Knäppingsborg och enligt legenden så ska en vikingahövding som kallades Knäpping ha haft sitt fäste där, säger Peter Kristensson.

Totalt kommer det att vara cirka 1500 namn på gator, torg, rondeller, broar och parker som Peter ska förklara i den kommande boken Norrköpings gatunamn.

– Det finns mycket historia som bevakas i gatunamnen. Både personer, platser och händelser, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.