Foto: SVT arkiv

Geab moderniserar för 350 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall och dotterbolaget Gotlands energi kommer att modernisera den kontrollanläggning som styr Gotlands elförsörjning från fastlandet.

Den nya anläggningen och arbetet kommer att kosta 350 miljoner kronor och bytet pågår under tio veckor mellan juli och september. Under den här tiden finns en ökad risk för stora strömavbrott.

– När man bygger om i en sådan här stor anläggning så finns det en viss risk för att det sker missöden, att man kopplar fel vid något tillfälle, eller så, säger Jan Karlsson, vd för Gotlands Energi AB.

Strömavbrott på Gotland

Testat under två år

Han berättar vidare att de har provat anläggningen i Ludvika under två års tid och säkerställt att de har bra bemanning i driftcentralen på Gotland.

– Nyttan blir att vi kommer att ha en väldigt fräsch anläggning. Den vi har idag är från 1980-talet. Den är till för att trygga överföringen till Gotland. Och på sikt kunna ansluta mer produktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömavbrott på Gotland

Mer i ämnet