En Geabanställd får ta emot frågor från kunden Owe Magnusson (t h). Foto: Patrik Widegren /SVT

Geab mötte irriterade kunder efter alla avbrotten

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens alla strömavbrott på Gotland så anordnade Gotlands energi idag ett möte med sina kunder.
–Jag vill helt enkelt träffa våra kunder. Jag vet att många är besvikna på oss och vattenfall idag, säger Jan Karlsson, vd för Gotlands energi. 

Sedan i juli har Gotlands Energi (Geab) som ägs av vattenfall och Region Gotland, jobbat med att byta ut delar av den driftcentral som tar emot ström från fastlandskablarna. En central som liknas med hjärtat i Gotlands elnät. Geab varnade inför arbetena att det kunde bli störningar och fram tills nu så hela Gotland blivit strömlöst åtta gånger. Den senaste gången på fredagsförmiddagen.

”Lider med våra kunder”

– Det är i allra högsta grad olyckligt att vi har så här många strömavbrott. Jag beklagar det och lider med våra kunder. Men motivet till att vi gör det här det är att föryngra vår kontrollanläggning i Ygne som är från mitten av 1980-talet. Det är absolut nödvändigt att göra detta för att långsiktigt trygga Gotlands strömförsörjning, säger Jan Karlsson. 

”Det är irriterande”

Sommarens många strömavbrott har drabbat hela Gotland, med industrier, livsmedelsbransch, och privatkunder. Utanför Geabs kontor i Visby samlades flera kunder idag för att prata och diskutera.

– Det är irriterande för man vet aldrig hur länge det varar när det blir avbrott. Ibland är det tio minuter, häromdagen var det i timmar, säger Björn Montan.

Geabs vd, Jan Karlsson, fick många frågor. Foto: Patrik Widegren / SVT

En annan av Geabs kunder, Owe Magnusson, håller med.

– Jag tycker inte om det alls. För det är så många! 

Anställdas barn drabbade

Den irritation som många känner har tyvärr drabbat Geabs anställda.

–Jag tycker att det är lite sorgligt att vi har en situation där till och med anställdas barn blivit närmade och ifrågasatta. Jag märker en stor sorg över det bland vår personal, självklart, säger Jan Karlsson.

Fortsatt risk för avbrott

Han hoppas att arbetet med kontrollanläggningen ska bli klart enligt tidsplan om en vecka. Men han kan inte garantera att det inte blir fler strömavbrott under tiden.

– Min bedömning är tyvärr att risken för ytterligare avbrott är väldigt stor, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet