Exemplet visar Inre hamnen på Skeppsholmen. Grön=bensen, lila=tjära, blå=cyanid, brun=bly. Foto: SVT

Gifter i marken ska bli synliga för allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att förhålla sig till sådant som man inte ser. Därför ska gifterna i marken nu bli synliga på ett mycket påtagligt sätt.

I Norrköping har man utvecklat ett helt nytt verktyg, som ska förenkla markreningsarbetet för till exempel Inre hamnen innan den nya stadsdelen byggs upp.

– Tekniken har tidigare använts för att obducera människokroppen eller mumie, säger Erik Telldén, 3D-samordnare.

Inre hamnen i Norrköping

Tekniken är en kombination av olika typer av 3D- data som lagts ihop i en och samma modell. Bland annat en modell från en drönare och borrprover som tagits i Inre hamnen.

Saneringskostnaden för enbart området där gasklockorna från 1800-talet förr låg ligger på 100 miljoner kronor och området måste renas för att bygget ska kunna starta.

– Cyanid kommer vi gräva bort men bensen och tjäran finns både ytligt och långt ner och det kan innebära problem när vi ska bygga bostäder här så vi måste försöka göra något åt dem också, säger Elke Myrhede, specialist på markmiljö.

Verktyget, Earth Autopsy, har utvecklats i samarbete med Norrköpings kommun och kommer att finnas tillgänglig på Visualiseringscenter till april nästa år.

– Vi vill få Norrköpingsborna att förstå hur giftet har kommit dit och varför de måste tas om hand, säger Erik Telldén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inre hamnen i Norrköping

Mer i ämnet