Gigantisk fettpropp i Norrköping – dykare tar bort den för hand

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen under Ljurarondellen är full av nedspolat fett. En fettpropp på nästan 20 meter har upptäckts och just nu pågår arbetet med att få bort den.

Arbetet med att ta bort den mycket stora proppen medför att framkomligheten i Ljurarondellen kommer att vara begränsad från fredag fram till måndag.

– Sådana här proppar bildas mycket beroende på att folk spolar ner fett i avloppet. Det är den stora orsaken. Det här är dessutom en gammal betongledning i dåligt skick. Fett fastnar lätt i betong, men nu ska vi dra dit nytt innanfoder för att ledningen ska hålla längre, säger Jonas Törnvall, projektledare vid Nodra.

Norrköping

Dykare handöser fett

Förhoppningen var att det skulle vara en mindre propp som skulle gå att lösa upp. Men så var inte fallet.

– Vi har dykare som är nere sedan igår och handöser. Jag ska få status i eftermiddag om hur mycket arbete som är kvar, säger Jonas Törnvall.

Det är oklart vad som händer med fettet efteråt. Det beror på hur mycket grus, kanyler, rakblad och annat som är inblandat i proppen.

– Antingen blir det deponi eller fettåtervinning, säger Jonas Törnvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet