Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när den nyfödda noshörningen Amadi tar ett par stapplande steg för att dia sin mamma. Foto: Kolmården

Glädje på Kolmården – en noshörning är född

Uppdaterad
Publicerad

Fredagen den 13:e sägs vara en otursdag, men på Kolmårdens djurpark var det tvärtom förra fredagen. Då föddes noshörningskalven Amedi i parken. Amedi  är en trubbnoshörning, en art som är starkt utrotningshotad på grund av omfattande tjuvjakt.

Amedis mamma Imfolozis som nu, efter 16 månaders dräktighet, födde sin sjätte unge och sin första hankalv i parken, hade en mycket besvärlig förlossning.

– Amedi, som vid födseln vägde 60 kilo, hade fastnat i födselgången så han fick dras ut av våra veterinärer. Han var ganska medtagen men kvicknade snart till och i dag är han aktiv och busar med sin mamma, säger Linda Berggren, djurchef på Kolmården.

Amedi är en trubbnoshörning, en art som länge har tjuvjagats på grund av sitt horn. I vissa kulturer tros noshörningens horn kunna bota sjukdomar.

– Tillsammans med andra djurparker världen över finansierar vi projekt för att skydda djuren i sina naturliga livsmiljöer i ett så kallat bevarandeprogram. Noshörningen är en hotad art och den här lilla ungen blir en viktig del i det internationella bevarandearbetet, säger Linda Berggren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer