Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Gert Lövgren, Mjölby GK miljökommitté, om vilka insatser man kan göra för att öka den biologiska mångfalden. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Så arbetar golfklubben i Mjölby för biologisk mångfald

Publicerad

För att öka den biologiska mångfalden på Östergötlands golfbanor så har Östergötlands golfförbund, tillsammans med Länsstyrelsen Östergötland, gjort en naturvärdesinventering under 2022.

SVT Nyheter Öst besökte Mjölby golfklubb, som i flera år legat i framkant när det gäller miljö- och hållbarhetsarbetet.

– För oss är inventeringen ett jättebra verktyg för att få fram en skötselplan för naturdelen i vårt miljöprogram, säger Gert Lövgren från Mjölby GK:s miljökommitté.

Han visar mig runt på golfbanan och berättar att Mjölby golfklubb under många år har arbetat med projekt för att öka den biologisk mångfalden. 

– Vi startade redan 2013 med att jobba med miljöfrågor relaterade till golfen, och vi har sett genom åren att det är oerhört viktigt att skapa kontakter med kommuner och regioner. Vi har fått mycket bra respons och stöttning i vårt arbete, säger han.

Vi stannar till mellan två välklippta banor där en avlång sandhög breder ut sig ett i knähögt gräsområde.

– Den är till för våra vilda pollinatörer att bygga bo i och vi har sett ett bra resultat. Vid senaste inventeringen fann vi ett tiotal olika bi- och humlesorter som är av intresse, säger Gert Lövgren.

I klippet ovan visar Gert Lövgren vilka insatser man kan göra på en golfbana för att öka den biologiska mångfalden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mjölby

Mer i ämnet