Kiburi var dräktig i åtta och en halv månad och personalen på Kolmården jobbade skift för att kunna vara på plats när den lilla ungen skulle födas. Foto: Kolmården/TT

Gorillaunge född på Kolmården

Uppdaterad
Publicerad

Kolmårdens gorillafamlij har fått tillökning. Lördagen den 12 september fick mamma Kiburi och pappa Enzo en unge som är den tredje gorillan som fötts i Sverige.

”Vi är så glada över att en liten gorillaunge har fötts hos oss igen!”, säger Linda Berggren, djurchef på Kolmården, i ett pressmeddelande.

Gorillahonan Kiburi har varit dräktig i nästan nio månader. Den senaste tiden har djurvårdarna jobbat i skift för att följa utvecklingen och ta emot den lilla ungen. Födselns beskrivs ha gått lugnt till och mamma Kiburi tog snabbt till sig ungen som kom igång med diandet.

Pappan till gorillaflockens nytillskott väckte själv stor uppmärksamhet när han föddes på Kolmården för 14 år sedan. Enzo var då den första gorillan som föddes i Sverige.

Har inte fått något namn

Än så länge har man inte namngett gorillaungen.

”Den första tiden kommer ungen och mamman hålla sig väldigt nära varandra och därför har vi inte kunnat se om det är en hona eller hane än”, säger Linda Berggren.

Gorillan är i dag en akut hotad art på grund av tjuvjakt och skogsskövling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer