Göta kanalbolag: ”Livsfarligt att bada i slussarna”

Publicerad

Många trotsar förbudet att bada i Göta kanals slussbassänger, enligt kanalbolaget. De uppger dessutom att det är förenat med fara för livet.

– Att bada i våra slussar är förenat med direkt livsfara. Det kan verka säkert och lockande men helt plötsligt öppnas slussluckorna och tusentals liter vatten väller ut varje sekund. Om man då befinner sig nere i en sluss är förutsättningarna att bli upptäckt små, säger Göta kanalbolags vd, Roger Altsäter, i ett pressmeddelande.

God uppsikt

Det är ok att bada i kanalen från bryggor och intilliggande sjöar, men kanalbolaget menar att många även badar på platser där de inte borde. De uppmanar till god uppsikt då badande kan vara svåra att upptäcka för båtförare.

– Enligt föreskrifter som finns hos både kommun och Sjöfartsverket är det förbjudet att bada i slussbassängerna och 50 meter ifrån dem. Ändå trotsar ungdomarna förbudet år efter år. Ytterst är det ett föräldraansvar, men det är inte säkert att alla föräldrar vet om att deras barn passar på att ta ett dopp i våra slussar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.