Gotland bryggeritätast i landet

Publicerad

Räknat per invånare så är Gotland bryggeritätast i Sverige. Det visar siffror från sammanslutningen Sveriges bryggerier. Orsaken är den stora ökningen av mikrobryggerier.

– Jag tror att folk vill komma nära det man äter och dricker. Ett lokalt bryggeri, ett lokalt slakteri eller ett lokalt mejeri ligger folk varmt om hjärtat, säger Jonny Warg, VD på Barlingbo bryggeri.

Nu i helgen anordnas en ölfestival på Gotland där tolv bryggerier deltar. Redan i början av juni hölls en annan ölfestival på ön och nu på onsdag är det Ölets dag i hela landet. Intresset för öl är med andra ord stort. Den sista juni i år fanns det 387 bryggerier i Sverige enligt statistik från organisationen Sveriges bryggerier. I statistiken ingår de bryggerier som säljer professionellt och har egna produkter.

Lång tradition

Gotland utmärker sig i statistiken. Enligt Sveriges bryggeriers siffror går det 21,9 bryggerier per 100 000 invånare på ön. Nu är det ju knappt 60 000 bofasta på Gotland, men siffran har räknats om för att få ett jämförelsevärde. Det placerar Gotland på första plats i landet. Rikssnittet är 3,8 bryggerier per 100 000 invånare. Varför ser det då ut så här? Det kan finnas en historisk förklaring.

– Vi har en bryggtradition på Gotland. Vi har bryggt dricke (gotlandsdricke) i tusentals år, säger Warg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet