Gotland – Ejdrarna dör av svält

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningens miljöövervakning på Lilla Karlsö utanför Gotland visar att ejdrarna minskat dramatiskt i år.

Hela 70% färre par i år jämfört med förra året visar ejderprojektets preliminära siffror visar. Projektet som pågått sedan 1973 har visat att ejderstammen ökade i början av 1980-talet och sedan låg på en nivå med omkring 1200 par fram till och med förra året.

Vårens ejdersträck var glesare än vanligt och det kom bara tillbaka omkring 500 ejderhonor för att häcka, 800 färre än i fjol. Flertalet honor var magra och ungefär 60 % av de som började ruva övergav boet efter bara några dagar.

Orsaken till den stora nedgången är troligen honornas dåliga kondition. Det har varit omfattande födobrist på övervintringslokalerna kring de danska öarna där något måste ha hänt med blåmusslorna.

Det har inte funnits någon mat till ungarna när de kläckts. Ungarna som äter märlkräftor måste ha god tillgång på märlkräftor från mitten av maj och framåt.

Flera år har dock märlkräftorna blivit tillräckligt många först i början av juni. Förra året först i början av juli. Det har inte funnits mat till ungarna som därför dukat under.

Bidragande till minskningen är sannolikt också att överlevnaden för ejderungarna under de senaste åren varit extremt dålig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.