Just nu förbereder spelstudenterna för fullt sina produkter som då ska kunna spelas av besökarna. Foto: SVT

Studenterna förbereder sig inför spelmässan

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka är det dags för campus Gotlands årliga spelmässa, Gotland Game Conference.

Just nu förbereder spelstudenterna för fullt sina produkter som då ska kunna spelas av besökarna.

Det ser inte ut som den miljö man kanske tänker sig när man är inne på ämnet spelutveckling. I speldesignutbildningens lokaler i Visby hamn väsnas hammarslag och ljudet av sågar. Det ser snarare ut som en snickeriverkstad. Men här är det faktiskt stundeter som är i full färd med att bygga arkadspel.

– Vi gör ett arkadspel där du gör dansrörelser i spelet genom att röra på dockor, berättar studenten Jan Plähn som sökt sig till utbildningen från Tyskland.

Han visar hur hans grupp byggt om en vanlig handkontroll för tv-spel och skapat långa joysticks som man stoppat in i två nalle-liknande tygdockor.

Se i klippet ovan hur spelet ska fungera.

Riktiga cyklar i spelet

Magdalena Bondjers jobbar med ett annat spel, där man använder riktiga cyklar för att ta sig framåt i spelet. Hon gillar arbetet med arkadspel, något som alla förstaårsstuderande jobbar med inför Gotland Game Conference.

– Tanken är att vi ska ha okonventionella kontroller. Det ska vara annorlunda mot det vi vanligen ser, säger hon.

Foto: SVT

Studenterna får en chans att visa upp sig för branschen

Om en vecka är det dags att visa upp spelen på den årliga mässan Gotland Game Conference, där både folk från spelbranschen och allmänheten får möjlighet att provspela.

För studenterna är det en bra möjlighet att visa upp sig för den växande branschen där de förhoppningsvis ska få jobb i framtiden.

– Jag har velat göra spel sedan jag var 14 år. Min största dröm är att starta en egen studio så det är därför jag vill gå den här utbildningen för att lära mig grunderna, säger Magdalena Bondjers.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.