Foto: SVT

Gotland ger inte upp kampen för en ny elkabel till fastlandet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan planerna på en ny elkabel till Gotland skrotades i maj 2017 så har öns politiker kämpat för att få staten och Svenska kraftnät att ändra sig. Under Almedalsveckan driver man kampanj för kabeln, bland annat med stora banderoller som spänts upp över gatorna.

– Den här kampanjen har ju gjort att många blir medvetna om behovet, säger Eva Nypelius (C), ordförande för regionstyrelsen på Gotland.

I slutet av maj 2017 gav Svenska Kraftnät det oväntade beskedet att man skrotade planerna på att bygga en ny elkabel till Gotland. Då hade planerna funnits sedan 2009 och tanken var att kabeln skulle finnas på plats 2021.

Detta skulle ge en tryggare elförsörjning och samtidigt möjliggöra för Gotland att exportera mer förnyelsebar energi från bland annat vindkraft.

Almedalen 2019

Väckte ramaskri

Men Svenska kraftnät argumenterade att kabeln inte längre var samhällsekonomiskt nyttig. Beslutet väckte ramaskri i det gotländska samhället, inte minst hos vindkraftproducenterna.

– Det är extremt dramatiskt. Det innebär tvärstopp för all anslutning av både vind- och solenergi, vi kommer inte att kunna göra någonting på 20 år. De 75-100 miljoner kronor som vi har investerat i olika tillstånd och utvecklingsinsatser är bortkastade, sade Lars Thomsson (C), idag riksdagsledamot från Gotland , men som vid tidpunkten var nationell vindkraftsamordnare.

”Regeringen ser att man behöver hitta lösningar”

Under årets Almedalsvecka så har de gotländska politikerna haft samtal med flera inblandade aktörer, bland annat Svenska kraftnät.

När SVT Nyheter Öst träffar Eva Nypelius har hon just kommit från ett möte med energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

– De förstår det här och regeringen ser att man behöver hitta lösningar för att vi ska kunna ha en trygg och säker elförsörjning till och från Gotland. Det känns också väldigt bra när ministern säger att ”vi har bollen nu, vi måste föra samtal med svenska kraftnät och hitta en lösning på det här”, säger Eva Nypelius.

Hör henne berätta mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2019

Mer i ämnet