Gotland – Gotlands skolor granskade

Publicerad

Så mycket som en tredjedel av eleverna i vissa skolor på Gotland går ut grundskolan utan godkänt i alla ämnen. Det skiljer också mycket i kvalitetén på utbildningen beroende på vilken skola eleverna går i. Detta är inte godkänt säger Skolverket som nu ger kommunen bakläxa.

Skolverket har under tiden mars till november förra året granskat samtliga kommunala grund- och gymnasieskolor på Gotland. Rapporten som presenterades idag kritiserades skillnaden mellan skolorna.

På en högstadieskola är det 30% av eleverna som inte klarar det nationella målet, godkänt, i alla ämnen. På en annan högstadieskola är det 16% som inte klarar gränsen för godkänt.

Det här anser skolverket bland annat är ett resultat av att Rektorernas pedagogiska ledarskap brister. De har inte i tillräckligt hög grad sett till att alla eleverna lyckas.

Slutligen faller också ansvaret på politikerna som i högre grad måste se till att säkra utbildningkvaliteten.

Senast den 29 april ska Gotlands kommun redovisa för skolverket hur man tänker arbeta för att rätta till bristerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.