Foto: SVT

Miljoner till projekt för att minska vattenbrist

Uppdaterad
Publicerad

IVL Svenska Miljöinstitutet har nu tillsammans med Region Gotland fått bidrag på totalt 16 miljoner kronor för att bygga upp en så kallad testbädd på Storsudret på Gotland.

– Det är väldigt kul och spännande att vi nu har fått bidrag, säger Staffan Filipsson på IVL och projektledare för testbädden.

Gotland kommer genom projektet att bli ett centrum för nya lösningar som minskar vattenbristen.

– Det betyder att Sverige och Gotland kommer kunna visa upp en testbädd där vi kan utveckla tekniker för att minska vattenbristen genom att bygga på grundvattennivåer, säger Staffan Filipsson.

Mäta grundvattennivåer

Det handlar om att mäta hur grundvattnet tillförs vatten, genom utplacerade mätare som följer vattennivåer online.  Projektet finansieras genom 8 miljoner från innovationsmyndigheten Vinnova samt ytterligare 8 miljoner från deltagande organisationer.

Förutom insamling av regnvatten kommer projektet även att titta på tekniker för klimatneutral, småskalig avsaltning av havsvatten samt återvändning av vatten genom utökad rening.

När kan den här testbädden vara på plats?

– Vi kommer nu att projektera under ett års tid för att bygga upp detta stegvis. Det är ett projekt som sträcker sig över fyra till fem års tid, säger Staffan Filipsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.