Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Arbetsgivarna har till och med haft svårt att fylla jobben under sommarmånaderna. Hör Olof Petersson om varför Gotlandsungdomarna har flest jobb i hela i landet. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Gotland har landets lägsta ungdomsarbetslöshet

Uppdaterad
Publicerad

Gotland har just nu den lägsta arbetslösheten i hela landet bland ungdomar. Hör arbetsförmedlare Olof Petersson, om varför de lyckas på ön.

Det är turistbranschen, alla jobben inom hotell och restaurang som får ungdomsarbetslösheten att skrumpna ihop, menar arbetsförmedlaren Olof Petersson.

– Arbetsgivarna har till och med haft svårt att fylla jobben under sommarmånaderna, även om jag tror att de flesta har löst det.

Gotland

Redan i maj låg Gotland mycket bra till och under juni månad har arbetslösheten bland 18 – 24 åringar sjunkit ytterligare och ligger nu på 5.0 procent. Det är tre procentenheter lägre än samma månad förra året.

Genomsnittet i riket är just nu 8.1 procent. I Östergötland är den 9.1 procent och Sörmland har bland den högsta i landet, 12.3 procent vilket är mycket högre än storstadsregionerna.

Även om Gotland just nu har landets lägsta ungdomsarbetslöshet så kommer den att öka när turistsäsongen börjar ebba ut, menar Olof Petersson.

– Men generellt sett tror jag att vi fortfarande har en god arbetsmarknad framför oss.

Under pandemin fick många ungdomar också upp ögonen för utbildning.

– Och vårt matchningsarbete grundar sig just nu mycket på att matcha mot utbildning. En icke avslutad gymnasieutbildning är en riktig vattendelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet