Nu visar det sig att det kan vara kreosot – ett mycket giftigt ämne – som kvigorna fått i sig. Och misstankarna riktas mot en nedlagd brädgård där man impregnerat virke med kreosot i 40 års tid.
Lantbrukaren Jonas Kysinger har 450 kor på gården i Vall på mellersta Gotland. Det är 10 färre än vad han hade innan sommaren.
– Vi hade veterinär på plats väldigt snabbt, men eftersom symptomen var okända fick de inte rätt behandling. Och i det här fallet hade det kanske inte hjälpt ändå, säger Jonas Kysinger.
Det var i somras som flera av hans kvigor dog efter att ha blivit förgiftade. Prover på vatten, bete och vävnad skickades för analys, men svaren visade inga spår av giftiga ämnen. Då skickades istället urinprover från korna till ett speciallabb i Kanada. Och där hittade man höga koncentrationer av naftalen- och flourene-föreningar i urinen, ämnen som bland annat finns i kreosot.
– Vi är glada att vi fått svar. Men samtidigt kan man bli orolig för miljön i övrigt här omkring, säger Jonas Kysinger.
I jakten på gifterna så har blickarna riktats mot den gamla brädgården i socknen. Här impregnerades virke med kreosot i ett halvt sekel, och området klassas som Gotlands mest förorenade plats. Kommunen, länsstyrelsen såväl som de boende i området har länge vetat om att kreosoten trängt ner i grundvattnet, och frågan är nu vad som ska göras.
– Vi ser ingen fara för de som bor i området. Däremot kommer vi göra fortsatta analyser av vattentäkterna som finns där, säger Per-Eric Edlund, miljöchef på Gotlands kommun.