Gotland – Ny skattplundring anmäld

Uppdaterad
Publicerad

Nu är skattplundrare igång på Gotland igen, den här gången i trakterna av Alskog och Lau, där 50-60 gropar hittats.

– Det är så fruktansvärt frustrerande att skattplundrare så sällan åker fast, säger Majvor Östergren, länsantikvarie på Gotland. Men polisen anser sig inte ha resurser att sätta in.

Det var på måndagen som en lantbrukare i Alskog anmälde att han hittat en mängd gropar på en åker, där man vet att det finns fornfynd.

– Plundrarna vet precis var de ska gräva, säger Majvor Östergren. De använder fornregistret. Och nu är nätterna ljusa, så det är lätt att arbeta för dem.

Det är lätt att köpa fornföremål via internet idag, samtidigt som det är praktiskt taget omöjligt att bevisa att det handlar om plundrade föremål.

Förra året såldes t ex ett 40-tal fornmynt från Gotland på Tradera. Det säljs också en del föremål internationellt, ibland för mycket stora summor.

– Jag är säker på att plundrarna vid Alskog har hittat fynd, sannolikt av ädelmetall, säger Majvor Östergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.