Arkiv. Foto: Thomas Persson/TT

Gotland och Karlshamn snabbmöter regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Ryska gasledningsrör i Karlshamn eller inte? I dag möts kommunen och regeringen för att diskutera den kontroversiella frågan en sista gång innan kommunen fattar beslut.

Delegationen från Karlshamn – plus en delegation från Gotland – ska träffa utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) i regeringskansliet i Stockholm, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

– Vi kliver på tåget här snart och hoppas få svar på våra frågor på mötet, säger Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) till P4 Blekinge.

Per-Ola Mattsson (S) kommunalråd i Karlshamn. Foto: SVT

Möten flyttas fram

Med anledning av mötet i Stockholm flyttas de politiska gruppmötena i Karlshamn, där saken ska behandlas, fram från i dag till i morgon, rapporterar SVT Nyheter Blekinge. Kommunstyrelsen fattar beslut i frågan i morgon.

Det är det nederländska bolaget Wasco som vill lasta och lossa fartyg samt lagra rör till gasledningsprojektet Nord Stream 2 i Karlshamns hamn. Enligt det kommunala hamnbolaget kan ett ja i frågan leda till många nya jobb och intäkter på runt 100 miljoner kronor.

Regeringen varnar kommunerna

Nord Streams huvudägare är ryska Gazprom, som i sin tur ägs av ryska staten. Regeringen har varnat kommunerna för att det är negativt för svensk försvarspolitik att hyra ut hamnar till projektet. Tidigare har Gotlands kommun backat och sagt nej till att hyra ut hamnen i Slite.

Per-Ola Mattsson har tidigare sagt till TT att han hoppas kunna nå en överenskommelse med regeringen och genomföra mångmiljonaffären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.