Gotland – Övervakning av gamla fyndplatser

Publicerad

Länsstyrelsen på Gotland försöker nu övertyga Riksantikvarieämbetet om vikten av att skydda och övervaka gamla fyndplatser. Och lösningen kan vara elektronisk övervakning.

-Vi försökte med nåt liknande för 10 – 15 år sen, men det blev för omständigt då. Nu har ju tekniken gått framåt så det är väl att pröva igen, säger länsantikvarie Majvor Östergren.

För ett par dagar sedan plundrades en åker vid Mattsarve i Lau med överplöjda boplatser från äldre järnålder och vikingatid. Bl.a. har man tidigare funnit ett vikingatida ringspänne av silver i denna åker.

Nu ligger åkrarna på Gotland relativt nysådda och öppna. Nätterna är korta och ljusa. Det är idealiska förhållanden för de som just nu plundrar fornlämningar på Gotland på föremål av guld, silver och brons med hjälp av metallsökare, för att sedan sälja dem till samlare runt om i Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer