Sigrid Tunberg Foto: SVT

Gotland satsar minst på kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Gotland ligger efter när det gäller kollektivtrafiken. Man är egentligen inte särskilt bra på nåt.

Gotland är den plats i landet där man åker minst buss, det visar vår granskning av nationell statistik.

Till exempel åker en stockholmare kollektivt ungefär en gång om dagen, en östgöte lite mer än en gång i veckan. Men en genomsnittsgotlänning åker bara kollektivt ungefär en gång per månad.

Gotland
Karl-Johan Boberg (C), ordförande tekniska nämnden, Region Gotland Foto: SVT

– Det behöver vi ändra på. Vi behöver öka attraktionskraften och få medborgarna att åka, säger Karl-Johan Boberg (C), ordförande i Region Gotlands tekniska nämnd.

Bättre tider

Svenskarna har de senaste tio åren åkt mer och mer kollektivt. Det är bara på Gotland och i Dalarna som trenden är den motsatta. Här väljer alltfler bort bussen. Det är också de två regioner där missnöjet med kollektivtrafiken vuxit kraftigast de senaste åren, enligt den årliga intervjuundersökningen Kollektivtrafikbarometern.

Få fler att åka

Gotland är även den region där man satsar klart minst på kollektivtrafiken, en femtedel så mycket per invånare jämfört med Stockholm.

Om tre år så görs en ny upphandling och då tänker regionen satsa rejält på att nästan fördubbla dagens trafik.

I klippet ovan hör du vad politikerna vill göra och vad bussresande gotlänningar tycker om kollektivtrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet