Foto: SVT

Solen ska ge kraft till Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Både Vattenfall och utvecklingsföretaget Nygarn vill bygga stora solcellsparker på Gotland.

Vattenfall vill bygga sin solcellspark på Näsudden, där planerna är att kunna integrera solcellsanläggningen tillsammans med den befintliga vindkraftsparken.

– Så som naturen ser ut så är det sällan så att det blåser full effekt när det även är full effekt från solen. Vilket gör att sol och vind antikorrelerar med varandra, nästan helt perfekt. Vi har som mest vindkraftsproduktion när solen inte lyser, och som mest solkraftsproduktion när det inte blåser, säger Tobias Lundberg som jobbar med affärsutveckling av solkraft på Vattenfall till P4 Gotland.

En av Sveriges största

Nygarn har istället planer på att bygga en en större solcellspark vid Östergarn.

– Vi räknar med att kunna erbjuda cirka 300 hushåll förnybar el. Det kommer att bli en av sveriges största solcellsparker, säger Per Flink som sitter i utvecklingsbolagets styrelse.

Vid Näsudden på Gotland vill Vattenfall bygga en stor solcellspark. Foto: SVT

Kan bli verklighet 2018

Som det ser ut nu kommer Vattenfalls solcellsprojekt bli klar tidigare, och kommer då vara Sveriges största anläggning under en tid framöver.

Vattenfall, som har kommit längst med sina planer, hoppas på att ett beslut ska kunna tas innan midsommar. I så fall kan den nya solcellsparken bli verklighet redan nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.