Gotland är en av de öar inom EU som är med i initiativet. Foto: Patrik Widegren/SVT

Gotland i täten för klimatomställning inom EU

Publicerad

Tidigare i år beviljades Gotland medlemsskap i EU:s initiativ Clean Energy for EU Islands. Gotland är en av ett 20-tal europeiska öar som är med i projektet och syftet är bland annat att minska beroendet av importerad energi på EU:s öar.

Regeringen gav Energimyndigheten i uppdrag att arbeta för att Gotland ska vara ett pilotområde i omställningen till ett hållbart energisystem. I samband med detta ansökte Helena Andersson, som är ekostrateg på Region Gotland, om medlemskap i EU-initiativet Clean Energy for EU Islands.

– Idén är att om man är fler som vill samma sak så har man större chans att få gehör för det, säger hon.

Både möjligheter och stötar

– Många öar ser att de har möjlighet att bygga ut sin förnybara energi, men det är också många öar som tar de största stötarna för det extremväder som kan komma i samband med klimatförändringarna.

Det var 2017 som EU-kommissionen tillsammans med Sverige och 14 andra länder skrev under en deklaration om initiativet för ren energi på EU:s öar. Clean Energy for EU Islands är en del i det initiativet och ska öppna upp för samarbete mellan öar och regioner inom EU som en väg mot renare energi.

”Får extra guidning”

– Det innebär inte att vi får en extra pengapåse, utan snarare att vi får extra guidning för de system som redan finns och hjälp med att hitta finansiering och samarbetspartners till större projekt. Så det handlar också om matchmaking och lotsning, säger Helena Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer