Foto: Östsvenska Handelskammaren

Gotland toppar listan – mest jämställt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Idag släppte Östsvenska Handelskammaren sin årliga lista över de mest jämställda bolagsstyrelserna. I år har organisationen undersökt företag i hela Sverige och mest kvinnor finns det styrelserummen på Gotland.

Det är åttonde året som Östsvenska Handelskammaren listar företagen som är bäst på jämställdhet, det vill säga hur stor andel kvinnor som sitter i företagens bolagsstyrelser.

Listan har tidigare utgått från de 350 största företagen i Östergötland, Gotland och Sörmland.  Men i år är täcker listan hela Sverige och då klarar sig Gotland allra bäst och hamnar i topp.

– Så roligt att Gotland har nått hela 30 procent i år. Gotland har alltid legat i topp men aldrig med så mycket som i år. Östergötland och Sörmland har en knapp förändring sedan förra året på en procent upp respektive ned, säger Östsvenska Handelskammarens projektledare Jonna Hedlund i ett uttalande.

I faktarutan hittar du siffror för respektive län.

Andelen kvinnor i Sveriges bolagsstyrelser:

Gotland 30 %

Stockholm 29 %

Värmland 29 %

Västmanland 27 %

Uppsala 26 %

Blekinge 26 %

Västernorrland 24 %

Södermanland 24 %

Kronoberg 24 %

Skåne 24 %

Norrbotten 24 %

Östergötland 24 %

Västra Götaland 23 %

Jämtland 23 %

Kalmar 23 %

Västerbotten 22 %

Örebro 22 %

Jönköping 21 %

Halland 21 %

Dalarna 20 %

Gävleborg 20 %

Källa: Östsvenska Handelskammaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.