Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arkivbild samt Gotlands landshövding Anders Flanking. Hör honom svara på hur pass förberedd ön är på en skarpare kris. Foto: Karl Melander/TT och Patrik Widegren/SVT

Gotland är ”pilotlän” för totalförsvaret

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är insatserna på Gotland rent militära och involverar inte totalförsvaret. De lagar som styr detta träder inte i kraft förrän Sverige höjer sin beredskap.

– Vi följer utvecklingen och har en fortlöpande dialog med Försvarsmakten. Vi ska vara en ”pilot” för många andra län, säger landshövding Anders Flanking.

Frågan hur pass redo Gotland är för en skarpare kris i nuläget får du svar på i videon.

Länsstyrelsen har kallat till ett krissamverkansråd på onsdag eftermiddag med anledning av det nuvarande läget. Rådet sammankallas för att nyckelaktörer ska få information från Försvarsmakten samt kunna ställa frågor, skriver länsstyrelsen på sin sajt.

Vid rådet deltar Försvarsmakten, Region Gotland, Polisen, Kustbevakningen, Trafikverket, Säpo, Svenska kyrkan, Radio Gotland, FRA, Swedavia, Luftfartsverket, Geab, Sjöfartsverket, Röda korset, Frivilliga försvarsorganisationerna samt Destination Gotland.

Sveriges försvar är en fråga för hela samhället. Den samlade verksamheten för hela försvaret kallas totalförsvaret. Sveriges totalförsvar ska skydda och försvara landet, människors liv och hälsa, samhällets funktioner, demokratin och mänskliga rättigheter. Om totalförsvaret fungerar bra och om omvärlden vet om det så minskar risken att andra vill angripa eller utöva påtryckningar mot Sverige.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet