Gotland – VM i gotlandsdricka

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det VM i gotlandsdricka på Södra Gotland. Det är 20-årsjubileum för tävlingen där drickor från hela ön tävlar om att få vinna pris som den bästa. Östnytt har träffat förra årets vinnare.

På mellersta Gotland bor Janne och Ammi Kalmén. De gillar båda att brygga, men de gör det var för sig och förra året vann Ammi Kalmén pokalen för sin dricku.

Historiskt sett är gotlandsdrickan en hemöl som har bryggts sedan järnåldern. Receptet är i stort sett detsamma, vatten, socker, humle och malt. Sen har ju varje bryggare sina egna knep för att få till den perfekta smaken.

I år fyller VM i gotlandsdricka 20 år och för första gången någonsin deltar också en bostadsförening från Visby innerstad. Runt 35-40 bidrag brukar de 6 i juryn få in varje år och enligt bryggarna själva är det malten som kan vara det avgörande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.